JARIGE KONING WILLEM-ALEXANDER OOGST VEEL LOF NA OPENHARTIG INTERVIEW
Geschreven op: 28 april 2017
Vorst liet ook zijn emoties zien toen zijn vader en Friso ter sprake kwamen
door René Leget WASSENAAR - Het interview dat Koning Willem-Alexander ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag gaf, heeft een overwegend positieve indruk nagelaten. Vooral de openhartigheid waarmee hij sprak en de emoties die hij toonde toen zijn vader en broer Friso ter sprake kwamen maakte grote indruk bij de miljoenen kijkers.
Journalist en tv-maker Wilfried de Jong keek met de vorst aan de hand van tv-fragmenten terug op zijn eigen leven en de nieuwsgebeurtenissen in de afgelopen halve eeuw.
Daar waar hij oprecht zijn hart liet spreken, wordt over het algemeen als de 'grote kracht van het interview' beschouwd. Vooral het fragment over Friso, waar de koning de rol als broer laat zien, en de stukken waarin hij zich als vader toonde, maken grote indruk, zo blijkt uit de reacties op de sociale media.
"Wat een geweldige koning hebben wij, mogen we trots op zijn," liet een van zijn vele tevreden onderdanen weten.
ACHTERGROND:
Dat de Koning steeds populairder wordt en veel vertrouwen geniet blijkt uit de resultaten van een enquete die 'Een Vandaag' uitvoerde. Máxima is net als voorgaande jaren het populairste lid van het koningshuis. Ze wordt gevolgd door Willem-Alexander. Op de derde plek staat Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. De koning en koningin genieten net als voorgaande jaren veel vertrouwen: acht op de tien deelnemers (80%) hebben vertrouwen dat Willem-Alexander zijn werk als koning goed doet. In Máxima heeft 77 procent vertrouwen.
Er was vooral veel bewondering voor de open manier waarop de koning zijn leven deelde.
"Als je jezelf niet kent, kun je nooit een publiek ambt goed vervullen. Dus je moet eerst jezelf door en door leren kennen. Dat is wat ik bij Amalia ook steeds benadruk." Dat zei de Koning over de manier waarop hij zijn dochter voorbereidt op de troonopvolging. En daar horen fouten bij, zegt de koning. "Leer jezelf kennen, ken je eigen grenzen, ga erover heen, maak fouten en doe dat liefst zo veel mogelijk buiten het oog van het publiek."
Hij stak zijn hand in eigen boezem door ruiterlijk te erkennen dat hij fouten maakt. "Veel. Waardoor je jezelf dus leert kennen en later die fout ook niet hoeft te maken." Welke fouten hij dan maakte? "Ik heb een wildebrassig leven geleid. Feesten, partijen, van alles en nog wat. Het is heel goed om je grenzen op te zoeken en er soms overheen te gaan." Willem-Alexander beschrijft zichzelf als een 'hele gemiddelde puber, dus goed vervelend'. "Ik was zeker brutaal", vertelt de koning over de middelbare school-tijd. "Tegen alles en iedereen was ik behoorlijk brutaal en ik was redelijk snel in antwoorden geven."
"Niemand begrijpt beter dan hij dat Amalia als ze koningin is zich nog maar weinig gekkigheid kan veroorloven. En hij ziet het als een cruciaal onderdeel van het opgroeien. Net zoals het afzetten tegen je ouders. Hij had dat blijkbaar nodig om zich te ontwikkelen. En de koning wil die ontwikkeling ook in zijn dochters zien, als het even kan."
De koning krijgt straks ook te maken met kinderen in de puberteit. Maar zo ver is het nog niet helemaal. "Ze zijn aan het aftasten", zegt de koning. "Af en toe hoop ik dat ze een beetje harder zullen vechten, want dat is uiteindelijk voor de relatie na de puberteit alleen maar beter. Maar dat zal wel komen denk ik. Ze zitten echt nog aan het begin."
Willem-Alexander wil zijn oudste dochter Amalia 'zo veel mogelijk aan bagage' meegeven voordat ze ooit koningin wordt. Maar dat doet hij natuurlijk niet alleen. Zijn vrouw Máxima speelt een meer dan belangrijke rol. "Ze betekent alles voor mij", zegt hij. En niet alleen op persoonlijk vlak. "Ze is een sparringspartner, ze is kritisch, maar ze is ook heel erg zorgzaam en vergevingsgezind als ik af en toe nukkig ben. Het is een heel erg bijzondere vrouw. Het is een groot geluk dat zij haar leven met mij wil delen."
De Koning heeft het niet als last ervaren dat hij het overlijden van zijn broer voor het oog van de media en het volk heeft moeten verwerken. Daar putte hij juist steun uit, zei hij tijdens het interview. Willem-Alexander was zichtbaar geëmotioneerd toen zijn jongere broer ter sprake kwam. Prins Friso kwam te overlijden aan de gevolgen van de complicaties die optraden door de hersenbeschadiging die hij opliep bij het ski-ongeluk begin 2012. Na het ongeluk lag hij anderhalf jaar lang in coma. Friso overleed op 12 augustus 2013. "Je beseft eigenlijk pas wat je verliest als je elkaar niet meer hebt. Hij leefde in Londen met Mabel en de kinderen en was ontzettend druk met zijn werk", stelt Willem-Alexander. "Hij wilde zo min mogelijk met het openbare leven in Nederland te maken hebben." Ondanks het drukke schema van zijn broer, kon Willem-Alexander altijd op goede raad rekenen. Op de achtergrond was Friso volgens hem een goede adviseur. "Hij kon ook een onbehouwen adviseur zijn, maar hij was altijd goudeerlijk."
Het interview, dat zeventig minuten duurde, vond plaats in zijn huis, villa Eikenhorst in Wassenaar. Aan de orde kwamen onder meer zijn jonge jaren op kasteel Drakensteyn, zijn speciale band met Nelson Mandela en zijn succesvolle deelname aan de Elfstedentocht. Ook spreekt hij over het verlies van zijn broer Friso en de ramp met vlucht MH17.
Het programma is een productie van NOS en RTL en is via uitzending gemist opnieuw te zien.