VVD-wethouder Brand wil voorkomen dat de gemeente wordt teruggefloten wegens 'staatssteun'
door René Leget DENEKAMP/OOTMARSUM - Aspirant koper slager Gerard Kosse uit Oldenzaal zal voor het wegens achterstallig onderhoud zwaar verpauperende voormalige klooster aan de Oostwal in Ootmarsum, waarvan de boekwaarde 1,4 miljoen euro bedraagt, toch nog een goede prijs moeten betalen. Hij kan het wel vergeten dat de gemeente Dinkelland het al jaren leegstaande gebouw voor een koopje van de hand doet, omdat er dan sprake is van 'ongeoorloofde staatssteun'.
Dit deelde VVD-wethouder Benno Brand dinsdagavond vlak voor de open debatronde over het klooster aan de gemeenteraad mee.
Kosse is de eerste en voorlopig de enige gegadigde waarmee de wethouder over de verkoop van het klooster gaat onderhandelen. De aanleiding om het gebouw in de etalage te zetten is dat de gemeente kampt met een negatieve exploitatietekort van meer dan 5 miljoen euro. Om te voorkomen dat dit miljoenenfiasco nog verder in de papieren loopt wil het nieuwe CDA/VVD/ABD-college het klooster zo snel mogelijk verkopen.
Voor de bepaling van de hoogte van de vraagprijs wordt het pand eerst getaxeerd door een onafhankelijke makelaar. De bouwval heeft nog een boekwaarde van 1,4 miljoen euro. Het is dan ook te verwachten dat de transactie minimaal dit bedrag op zal moeten brengen. De onderhandelingen worden bemoeilijkt doordat de splitsingsakten voor de ruimten die al zijn verkocht de notaris nog niet zijn gepasseerd.
Brand liet zich over het bedrag dat hij minimaal wil ontvangen niet uit, omdat hij dan zijn onderhandelingspositie op voorhand zou verslechteren. Een poging van PvdA-woordvoerder Severijn om de wethouder daarover concrete uitspraken in het openbaar te laten doen werden dan ook resoluut door Brand van de hand gewezen.
De wethouder beloofde dat de gemeenteraad uiteindelijk het laatste woord heeft. De hele operatie is er op gericht om het verlies zo veel mogelijk te beperken. Het staat vast dat de gemeente een groot verlies zal moeten afboeken.
Oorzaak van het fiasco is dat de gemeente geen verstand heeft van projectontwikkeling. Dinkelland kocht het klooster in de verwachting dat het met winst doorverkocht zou kunnen worden. Door de crisis klapte echter de onroerendgoedmarkt in elkaar. Tot overmaat van ramp trok ook partner Volker Wessels zich terug, de gemeente achterlatend moet een enorme schuld.
De poging van de D66-fractie om duidelijk te krijgen dat de toenmalige wethouder Stokkelaar de gemeenteraad belangrijke informatie over het tekort heeft onthouden, waardoor de controlerende taak van de raad niet tot zijn recht kwam strandde. De fracties weigerden het boetekleed aan te trekken, terwijl de feiten uitwijzen dat vooral Lokaal Dinkelland en het CDA hun controlerende taak hebben verzaakt.
D66-woordvoerder Maathuis betoogde dat het kloosterdebacle op wrange wijze duidelijk heeft gemaakt wat de gevolgen zijn als de gemeenteraad blindelings voor zoete koek aanneemt wat het college allemaal heeft besloten.
Hij sprak er zijn afschuw over uit dat de inmiddels opgestapte wethouder Stokkelaar geen greintje berouw heeft getoond en met een riante wachtgelduitkering op kosten van dezelfde burgers die zij met miljoenentekorten heeft opgezadeld thuis lekker in de zon zit. Maathuis vindt dat de wachtgelduitkering van Stokkelaar ingetrokken moet worden, omdat zij gemeenschap door haar wanbeleid ernstig heeft gedupeerd. D66 onderzoekt of dit juridisch mogelijk is.
|