Van onze redactie TWENTE - Het artikel op deze nieuwswebsite over het feit dat de Twentse gemeenten een uitgelezen kans om ook de gescheiden inzameling van afval op campings in het belang van het milieu en de daarmee gepaard gaande kostenbesparing voor de campinghouders aan zich voorbij laten gaan leeft bij onze lezers.
Dat blijkt alleen al uit de vele ingezonden brieven.
De reactie van Maarten Goorhuis publiceren we:
,,Wat een tendentieuze berichtgeving. Verdiep u in de materie voordat u erover bericht: •De gemeenteraad heeft hier niets over te zeggen: afval van campings en kampeerterreinen is wettelijk gezien bedrijfsafval. Als de gemeente dit afval zou inzamelen als huishoudelijk afval, is ze daarmee in overtreding. •De camping zelf staat niets in de weg om afvalscheiding te organiseren. Er zijn genoeg private afvalbedrijven die dit afval graag op komen halen. •Het lijkt me logisch dat de kosten van de afvalinzameling betaald worden door de campings zelf, en dat deze niet via de afvalstoffenheffing op de burgers van de Twentse gemeenten verhaald worden. De kampeerders betalen aan de camping voor de overnachting, inclusief de kosten van energie, afval, afvalwater etc.
Met vriendelijke groet,
Maarten Goorhuis''
NASCHRIFT VAN DE REDACTIE: Het getuigt van behoudende en oude politiek om kansen niet te grijpen. Daar komt nog bij dat de gemeenten met twee maten meten. Particuliere huishoudens worden gestimuleerd om aan afvalscheiding te doen. Doen zij dat niet dan krijgen zij een gepeperde rekening. De duizenden mensen die op campings verblijven zijn ook particuliere huishoudens die nu op kosten van de campingbeheerders hun afval bij elkaar dumpen. Dat is nog eens milieuonvriendelijk en kostenverhogend, want dat afval wordt verbrand. Het is wel degelijk denkbaar dat campinghouders en de gemeenten goede afspraken maken over afvalscheiding en het ophalen daarvan. Mensen die niets willen verschuilen zich achter regeltjes. Onze redactie heeft zich wel degelijk in deze materie verdiept en is er achter gekomen dat er nog veel mis is op dit gebied. U sluit de ogen daarvoor. Gelukkig zijn er nog wel gemeenteraadsleden die hier anders over denken en deze kwestie aan de orde gaan stellen. Wat we hier aankaarten snijdt dus wel degelijk hout. Als het aan U ligt gebeurt er niets! Dat is gemakkelijk, maar dat is wel slecht voor het milieu!
|