Spreuk van de dag:
René heeft zo’n 40 jaar zijn journalistieke hart mogen volgen. Hij was nog lang niet klaar, maar helaas is hem niet langer de tijd gegund
   mobiel
   als startpagina
   tip de redactie


Voorpagina
Algemeen
Sport
Politiek
Morgen

Ondernemend
Twentenaar
Column

Uit in Dinkelland


Bereikbaar
Twente
ADVERTENTIES


DINKELLAND HEEFT BEHOEFTE AAN EEN CRISIS-MANAGER ALS BURGEMEESTER
Geschreven op: 28 april 2017

ANALYSE door René Leget DENEKAMP - De gemeenteraad van Dinkelland heeft een uitgelezen kans om de voorkeur uit te spreken voor de aanstelling van een krachtdadige burgemeester die de gemeente uit de ambtelijke, bestuurlijke en politieke crisis haalt.

Dat vergt de opstelling van een profielschets waarin aan deze functievereiste een hoge prioriteit wordt gegeven. Geen man of vrouw die alleen maar op de winkel past!

Dinkelland heeft behoefte aan een crisis manager die sterk in zijn schoenen staat en in staat is om leiding te geven aan een cultuuromslag en reorganisatie.

De nieuwe eerste burger zal daarvoor de capaciteiten moeten hebben, maar ook de ruimte moeten krijgen om daar leiding aan te geven. Hij of zij moet aan de slag met de conclusies en aanbevelingen in het Rekenkamerrapport over het DinkellandWerkt!-debacle. Hoewel het college en de raad dat rapport volledig hebben onderschreven is er tot op heden niets mee gedaan.

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker heeft tot op heden geen vinger uitgestoken. Zij zit alleen maar haar tijd uit. De ex-VVD-gedeputeerde past niet eens op de winkel, want zij heeft de bestuurlijke en politieke crisis niet kunnen voorkomen. Op een gegeven moment was zij als enige bestuurder over gebleven.

De ambtenaren zagen hun kans schoon om in de demissionaire periode buiten de slapende gemeenteraad om een aantal belangrijke besluiten te nemen. Bakker liet het allemaal gebeuren.

Dit laatste bewijst hoe belangrijk het is dat Dinkelland een burgemeester krijgt die geen slappe knieén heeft door de durf aan de dag te leggen om zaken aan te pakken die door de wethouders en de ja-knikkers in de raad onder de pet worden gehouden.

Cazemier begon ook met veel elan aan zijn burgemeesterschap in Dinkelland. Al gauw werd hem de mond gesnoerd. Van de ambitie waarmee hij startte bleef uiteindelijk niets meer over. Hij mocht alleen vergaderingen leiden, mensen die 60 jaar getrouwd waren feliciteren en zijn wettelijke taken uitvoeren.

Zodra Cazemier meer wilde doen werd hij teruggefloten. Dat was voor hem aanleiding om ondanks zijn herbenoeming - je gooit geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt - driftig te gaan solliciteren, want voor hem was geen eer meer te behalen in het conservatieve Dinkellland.

De geschiedenis zal zich herhalen als zijn opvolger hetzelfde lot is beschoren. Burgemeesters zijn fulltime bestuurders die optimaal ingezet moeten worden. Hij zal vooral mede leiding moeten geven aan een reorganisatie.

Dat is nodig want de ambtenarenorganisatie 'Noaberkracht' is veel te machtig, levert een kwalitatief slechte dienstverlening en is intern te verdeeld om deze situatie te verbeteren. Kortom, is er veel werk aan de winkel voor de nieuwe burgemeester.

De vertrouwenscommissie zal in de profielschets het accent moeten leggen op de noodzakelijke cultuuromslag en reorganisatie en de rol die nieuwe burgemeester daarin moet spelen. Doet men dat niet dan komt er een slapjanus naar Dinkelland die in het gunstige geval alleen op de winkel gaat passen.

Als dat gebeurt dan betekent dit het begin van het einde van het voortbestaan van Dinkelland als zelfstandige gemeente. De gemeente kan haar taken niet aan. Daarvoor ontbreekt de ambtelijke en bestuurlijke kwaliteit. Een meting van de bestuurskracht zal dit uitwijzen.

Samenwerking met buurgemeente Tubbergen is niet toereikend om dit probleem op te lossen. Twee zwakke broeders bij elkaar veroorzaken alleen maar nog meer ellende.

Naast de noodzakelijke reorganisatie zal de interne en externe communicatie door de nieuwe burgemeester snel verbeterd moeten worden. Dinkellland heeft een slecht imago nadat al die wethouders die er zijn opgestapt of weggestuurd. Er wordt alleen maar onderling ruzie gemaakt, waardoor de burgers in de kou blijven staan.

Een groot probleem is dat er dat er niet naar de burgers wordt geluisterd. Overal waar je in Dinkelland zijn daar klachten over. Daardoor is er onder de bevolking geen draagvlak meer. De onvrede wordt wel uitgevochten bij de Raad van State. In de meeste gevallen wordt de gemeente Dinkelland in het ongelijk gesteld. Dat zegt meer dan voldoende!

De politieke partijen zijn er niet in geslaagd om kwalitatief goede raadsleden en wethouders te leveren. Vooral de fracties van Lokaal Dinkelland en het CDA hebben er een potje van gemaakt door hun controlerende taak niet waar te maken. Zij zijn blindelings akkoord gegaan met prestige projecten, die alleen maar hebben geleid tot miljoenen verliezen.

Het zegt voldoende dat de fracties na drie jaar disfunctioneren en een jaar voor de verkiezingen les krijgen van een externe deskundige die de raadsleden leert hoe zij met elkaar om moeten gaan. Lokaal Dinkelland krijgt zelfs mediatraining. Dat is allemaal veel te laat.

De sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester moet worden aangegrepen voor de aanstelling van een communicatieve, ervaren en krachtdadige bestuurder die als crisismanager orde op zaken gaat stellen. Geen meeloper, maar een burgervader die een frisse wind laat waaien op het gemeentehuis in Denekamp. Die persoon bestaat, maar of hij of zij wel naar Dinkelland wil komen is nog maar de vraag, want het gevaar is groot dat de nieuwe burgemeester terecht komt in een slagenkuil die Dinkelland heet.

Het wordt een jaar na het plotselinge en snelle vertrek van Cazemier naar de Krimpenerwaard eens tijd dat er een krachtdadige kroonbenoemde opvolger komt voor waarnemer Ineke Bakker, die totaal geen stempel op het beleid heeft kunnen drukken en ook niet heeft weten te voorkomen dat het Lokaal Dinkelland/CDA-college viel.

De vertrouwenscommissie moet veel meer voortvarendheid aan de dag leggen, want er zit allemaal te weinig vaart in. Kennelijk wordt het belang van de aanstelling van een krachtdadige burgemeester nogal onderschat.

.

 


Reactie schrijven...
Foto voor dit artikel opsturen...


'AANSCHUIVEN BIJ DIT MOTORBLOK IS POLITIEKE ZELFMOORD'
'E-BIKE FABRIKANT STELLA MISLEIDT KLANTEN'
VVD WIL NIET OPNIEUW ONGECONTROLEERDE INSTROOM ASIELZOEKERS
GEMEENTEN MOGEN GEBIEDSVERBODEN VOOR AGRESSIEVE HONDEN OPLEGGEN
200 WINKELS VAN BLOKKER EN MARSKRAMER GAAN DICHT
PvdA-RAADSCOMMISSIELID MULDERS DOET OPROEP TOT BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID VANAF HAAR VAKANTIEADRES IBIZA
HOOFDKLASSE LONKT VOOR STERK WHC
BESTUURSRECHTER BESLIST DAT HOME 'VAK P' DICHT BLIJFT
PLAATSING ZENDMAST NABIJ ZWEMBAD KUIPERBERG IS NIET TIJDELIJK
'GELOOFWAARDIGHEID PROVINCIE OVERIJSSEL IN HET GEDING'
D66 LAAKT SLECHTE COMMUNICATIE OVER ZENDMAST IN OOTMARSUM
POPULAIRE SCHOOLCAMPUS KEERT TERUG BIJ ALBERT HEIJN
HENGELO'S INITIATIEF WINT PRIJS 'APPELTJE VAN ORANJE'
ANITA TEN DAM VOORZITTER VERTROUWENSCOMMISSIE BENOEMING NIEUWE BURGEMEESTER DINKELLAND
POLITIE IN OPSPRAAK NA POGING TOT CHANTAGE 'DE TELEGRAAF'
VVD START ONDERZOEK NAAR ZAKENDEAL VOORZITTER KEIZER
DINKELLAND HEEFT BEHOEFTE AAN EEN CRISIS-MANAGER ALS BURGEMEESTER
SLOOPRIJPE AIRBUS GELAND OP TWENTE AIRPORT
WILDERS BESCHOUWT ZEGE LE PEN ALS 'OVERWINNING PATRIOTTEN'
JARIGE KONING GAF TV-INTERVIEW
CDA KOMT MET BREDE AANPAK VAN DE 'STILLE ARMOEDE' IN DINKELLAND
PvdA DINKELLAND BLIJFT ROEPENDE IN WOESTIJN
OLDENZAALSE D66-FRACTIE DREIGT DOOR VERDEELDHEID UITEEN TE VALLEN
TOPDRUKTE IN DINKELLAND DOOR RUN TOERISTEN OP PAASGEBRUIKEN
PVV-ERS VAN AALST EN MULDER VERLATEN PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL
VVD-GEDEPUTEERDE VAN HAAF HAALT VANDAAG BAKZEIL
MISSTANDEN BIJ SOCIALE DIENST DINKELLAND
JUMBO IS DE GOEDKOOPSTE SUPERMARKT
'CDA GAAT NIET VOOR WINST OP KORTE TERMIJN
BURGERBELANG ENSCHEDE EIST OPHELDERING OVER 'RISICOVOLLE OPTREDEN POLITIE'
Klik hier voor de berichten in het archief


NAOUFAL F. IN HOGER BEROEP TEGEN VEROORDELING VOOR MOORDPOGING PETER R.
JUSTITIE EIST EEN JAAR OPNAME VOOR GIJZELING TWEE VROUWEN IN DEN HELDER
HAAGSE SHISHALOUNGE VOORLOPIG DICHT NA DODELIJKE SCHIETPARTIJ
DRIE MANNEN ZITTEN UREN VAST OP MAASVLAKTE IN BAKJE OP 95 METER HOOGTE
DNA VAN VERDACHTEN OP WAPENS WAARMEE MAN IN FLAT BREDA WERD DOODGESCHOTEN
EXTRA BEVEILIGING VOOR D66-LEIDER ALEXANDER PECHTOLD
REIZEN MET OPENBAAR VERVOER MET DE SMARTPHONE
MILJONAIR GEEFT SPELERS NAC VETTE PREMIE BIJ WINST VAN NEC
GEMEENTEHUIS TUBBERGEN MOET NOG MEER HET HUIS VAN EN VOOR DE GEMEENTE WORDEN
EERSTE KLASSE NOG VER WEG VOOR SDC '12
Vandaag is tanken het goedkoopst in Twente:
EURO 95
1,46
Amigo Losser
DIESEL
1,14
Roeleveld Rolink Denekamp
Weet u een goedkoper adres? Klik hier

Ansichtkaart-actie PvdA in Denekamp dient wel degelijk een politiek doel

  Ja, Karin Mulders is een grote huichelaar
  Nee, het gaat hier om het algemeen belang
  Ja, de PvdA bedrijft per definitie politiek, wordt anders lid van de naturistenverenigiing
  Nee, dit is een allerlaatste stuiptrekking van de PvdA, die ook in Dinkelland van het toneel verdwijnt


Karin Mulders is een grote huichelaar door actie niet te beschouwen als een politieke activiteit
De Tegel

De huis-aan-huis verspreiding van 3.000 ansichtkaarten in Denekamp door de PvdA mag ...


AMBER ALERT HELPT BIJ OPSPORING KINDEREN WORDEN VERMIST OF ZIJN ONTVOERD
KERSTGEDICHT VAN DORPSDICHTER BENNE SOLINGER VOOR DE LEZERS VAN TWENTE@CTUEEL
Ziggo wil interactieve televisie in Twente aanbieden
Twentse Ilse de Lange promoot 'groenste' mobieltje van ons land
Het Twente@ctueel Nieuwjaars-dobbelspel
Televise kijken op je mobiel in Twente
TV kijken op je Nokia 96 is een sensatie
Foto personalisering

colofon - contact
iX Studios BWEB