Spreuk van de dag:
Het AD krijgt hoon en lof over zich heen vanwege de samenwerking met voormalig ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun. Het nieuws dat hij voor het AD filmpjes gaat maken over achterbuurten leidde tot veel reacties. En de krant krijgt zelfs tientallen opzeggingen
   mobiel
   als startpagina
   tip de redactie


Voorpagina
Algemeen
Sport
Politiek
Morgen

Ondernemend
Twentenaar
Column

Uit in Dinkelland


Bereikbaar
Twente
ADVERTENTIES
GEMEENTERAAD DINKELLAND MOET HET BOETEKLEED AANTREKKEN
Geschreven op: 28 maart 2017

Door verzaken controlerende taak zijn de burgers opgezadeld met miljoenentekort klooster Ootmarsum

ANALYSE door René Leget DENEKAMP - Vooral Lokaal Dinkellland en het CDA en in mindere mate de andere fracties in de gemeenteraad van Dinkelland zijn evenals inmiddels ex-wethouder Loes Stokkelaar schuldig aan het feit dat de burgers van Dinkelland moeten opdraaien voor de miljoenentekorten die zijn ontstaan doordat de exploitatie van het voormalige klooster aan de Oostwal in Ootmarsum ontaardde in een debacle.

Zij hebben allemaal kilo's boter op hun hoofd, omdat zij hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen.

De gemeenteraad verzaakte met uitzondering van de D66-fractie haar controlerende taak door destijds van Stokkelaar en het college te eisen dat er volledige openheid en transparantie betracht moest worden over deze bodemloze put. Wat de gevolgen zijn als een gemeenteraad slaapt blijkt wel uit het feit dat dit project is uitgedraaid op een verlies van ruim 5 miljoen euro. Voor een gemeente van 26.000 inwoners is dat een enorm debacle. Reken maar uit wat dit per inwoner kost!

Een gemeenteraad heeft net zo veel invloed als het zelf weet af te dwingen. Doordat de fracties van Lokaal Dinkelland en het CDA het niet als hun taak beschouwden om het college te controleren, maar om de wethouders in het zadel te houden - volgens CDA-fractievoorzitter Jogems was er zelfs met Lokaal Dinkelland afgesproken dat men nooit elkaars wethouders naar huis zou sturen - is de gemeenteraad medeplichtig geworden aan dit fiasco.

Stokkelaar maakte misbruik van deze passieve opstelling door het miljoenentekort moedwillig te verzwijgen met als doel om te voorkomen dat de gemeenteraad niet akkoord zou gaan met een extra krediet van ruim 2 miljoen dat nodig was om het klooster geschikt te maken voor de verbouwing tot luxe appartementen en bedrijfsruimten.

Het is dan ook meer dan terecht dat D66-gemeenteraadslid Fons Maathuis vanavond in de openbare debatronde de cruciale vraag aan de orde stelt:'Was de gemeenteraad destijds ook akkoord gegaan met dit extra krediet als toen bekend was geweest dat het tekort inmiddels was opgelopen tot meer dan 5 miljoen?'

Wie eerlijk is zal deze vraag bevestigend moeten beantwoorden. De fracties van Lokaal Dinkelland en het CDA zullen tegen beter weten in blijven ontkennen. Natuurlijk wisten deze woordvoerders dondersgoed dat het tekort gigantisch uit de klauw was gelopen en dat het om die reden onverantwoord was om dit debacle nog eens verder te verergeren door nog eens ruim 2 miljoen euro extra in deze bodemloze put te steken.

Om louter politieke redenen - wethouder Stokkelaar moest in het zadel worden gehouden - is men blindelings akkoord gegaan. Daarmee zijn de fracties die destijds voor hebben gestemd mede verantwoordelijk voor het miljoenentekort.

Als dit project één ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat gemeenteraad haar controlerende taak nooit mag verzaken, omdat dit leidt tot grote catastrofes, waarvan uiteindelijk de burgers de dupe worden.

Aangezien een euro maar een keer uitgegeven kan worden, leidt dit er toe dat er bezuinigd moest worden op andere uitgaven. Had men het kloostertekort voorkomen dat had de gemeente Dinkelland de complete verbouwing van het sporthal-annex zwembadcomplex 'Dorper Esch', waarmee een investering van 5,6 miljoen euro is gemoeid, uit eigen middelen kunnen bekostigen en zouden de gebruikers ontzien kunnen worden. Door het wanbeleid van Stokkelaar en het disfunctioneren van de gemeenteraad is Dinkellland een armlastige gemeente geworden die geld moet lenen en de hoge lasten moet doorberekenen aan de burgers.

Hoeveel gaat de huur in het nieuwe 'Dorper Esch' bedragen? Daarover komt pas na de gemeenteraadsverkiezingen duidelijkheid om te voorkomen dat de burgers de partijen die er een potje van hebben gemaakt gaan afrekenen. Zo worden de Dinkellanders bedonderd.

Het zou de fracties die destijds voor het extra krediet hebben gestemd sieren als zij ruiterlijk erkennen dat zij hun controlerende taak niet waar hebben gemaakt, waardoor het tekort alleen maar verder op liep. 

Dat D66 de andere fracties een spiegel voorhoudt is niet meer dan normaal, want de feiten wijzen uit dat de gemeenteraad niet controleerde en tegen beter weten in om louter politieke redenen akkoord is gegaan met een onverantwoorde extra investering. Wethouder Stokkelaar maakte misbruik daarvan door belangrijke informatie moedwillig te verzwijgen.

Daarmee heeft zij haar informatieplicht geschonden en heeft zij de gemeenteraad belangrijke informatie onthouden. Ook nadat de D66-fractie expliciet had gevraagd hoeveel de tekorten bedroegen weigerde Stokkelaar te antwoorden, omdat het om details zou gaan. Inmiddels weten we dat Stokkelaar Dinkelland een miljoenentekort heeft nagelaten.

In feite zou zij strafrechtelijk vervolgd moeten worden wegens wanprestatie en misleiding.

Het trieste is ook nog eens dat Stokkelaar geen greintje spijt heeft en heerlijk met een riante wachtgelduitkering op kosten van dezelfde gedupeerde burgers in de zon zit, zonder zich schuldig te voelen voor het feit dat de burgers de dupe zijn geworden van haar wanbeleid. Zij wast haar handen in onschuld door eenvoudig te verwijzen naar haar opvolger de VVD-er Benno Brand die is opgezadeld met een miljoenentekort. 

De gemeenteraad moet hier ook lering uit trekken. Fracties die hun controlerende taak verwaarloosden zijn mede schuldig aan de tekorten die daardoor ontstaan.

Ook het regionale sufferdje speelde het spelletje van Lokaal Dinkelland, CDA en Stokkelaar lange tijd mee door de feiten over dit miljoenendebacle eenvoudig weg te verzwijgen. Zo werden de lezers en de burgers dom gehouden.

Dat er om de haverklap bestuurlijke crisissen uitbreken in Dinkelland is niet zo vreemd als er dorpspolitiek van een dergelijk laag niveau wordt bedreven. Inmiddels is het al zo erg dat er een extern bureau is ingehuurd met als doel om de Dinkellandse raadsleden te leren wat hun taak is en hoe zij met elkaar om behoren te gaan.

Het is te triest voor woorden dat de gemeenteraad van Dinkelland dergelijke hulp moet inroepen. Dat heeft alles te maken met gebrek aan kennis, verantwoordelijkheid en de weigering om eerlijk te zijn. Bah wat een zooitje is het daar!

 


Reactie schrijven...
Foto voor dit artikel opsturen...


WILDERS BESCHOUWT ZEGE LE PEN ALS 'OVERWINNING PATRIOTTEN'
GROTE ONRUST IN OOTMARSUMSE WIJK STOBBENKAMP OVER KOMST 40 METER HOGE ZENDMAST
JARIGE KONING GAF TV-INTERVIEW
CDA KOMT MET BREDE AANPAK VAN DE 'STILLE ARMOEDE' IN DINKELLAND
PvdA DINKELLAND BLIJFT ROEPENDE IN WOESTIJN
OLDENZAALSE D66-FRACTIE DREIGT DOOR VERDEELDHEID UITEEN TE VALLEN
TOPDRUKTE IN DINKELLAND DOOR RUN TOERISTEN OP PAASGEBRUIKEN
PVV-ERS VAN AALST EN MULDER VERLATEN PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL
VVD-GEDEPUTEERDE VAN HAAF HAALT VANDAAG BAKZEIL
MISSTANDEN BIJ SOCIALE DIENST DINKELLAND
JUMBO IS DE GOEDKOOPSTE SUPERMARKT
'CDA GAAT NIET VOOR WINST OP KORTE TERMIJN
BURGERBELANG ENSCHEDE EIST OPHELDERING OVER 'RISICOVOLLE OPTREDEN POLITIE'
IRRITATIE OVER TE VEEL RECTIFICATIES DOOR COMMUNICATIEADVISEURS DINKELLAND
D66 DINKELLAND EIST OPHELDERING OVER NIET KUNNEN TRACEREN 112-MELDER DOOR MELDKAMER
TWENTSCHE COURANT TUBANTIA VERLIEST 2.492 ABONNEES IN ÉÉN JAAR TIJD
PLAN MOET LEIDEN TOT EEN DUURZAAM NEDERLAND
GEMEENTERAAD DINKELLAND MOET HET BOETEKLEED AANTREKKEN
'VERSTERKING VAN DE POLITIE IN DE WIJKEN NOODZAKELIJK'
POLITIE KOMT VOORAL IN DINKELLAND, HAAKSBERGEN EN TUBBERGEN FORS TE LAAT VOOR SPOEDMELDINGEN
D66 WIL INSPRAAK BURGERS BIJ VASTSTELLEN PROFIELSCHETS NIEUWE BURGEMEESTER LOSSER
EDITH SCHIPPERS AANGESTELD ALS VERKENNER
KRITISCHE JURY GAAT POTENTIÉLE HUURDERS GEMEENTEHUIS WEERSELO AFSCHRIKKEN
HEROVERWEGING RONDWEG OM WEERSELO ONGEWIS DOOR SLAPPE KNIEÉN VAN DE VVD IN OVERIJSSEL
OUDE WESSEKINK NIET VERDER ALS HOOFDREDACTEUR VAN RTV OOST, MAAR BLIJFT WEL DIRECTEUR
PVV EN VVD IN NEK-AAN-NEK-RACE VERWIKKELD IN STRIJD OM DE GROOTSTE PARTIJ
DRENTSE COMMISSARIS VAN DE KONING TICHELAAR STAPT OP
GROENLINKS-LEIDER KLAVER WIL DE VVD NIET UITSLUITEN
VERNIEUWBOUW 'DORPER ESCH' KOST DINKELLAND 5.6 MILJOEN EURO
DINKELLAND LAAT KLOOSTER IN OOTMARSUM TAXEREN
Klik hier voor de berichten in het archief


POLITIEAGENTEN WERKEN NOG STEEDS VEEL TE LANGE DIENSTEN
TAXIRONSELAARS OP SCHIPHOL WORDEN ALSNOG VERVOLGD
HOOGBEJAARDE VROUW KRIJGT VIER JAAR CEL WEGENS DOODSTEKEN ECHTGENOOT
POLITIE HOUDT VROUW AAN DIE 263 KEER MET 112 BELDE
JUWELIER IN AMSTELVEEN ZETTE OVERVAL MOGELIJK IN SCèNE
NEC-TRAINER HYBALLA ONTSLAGEN
DENK MOET SYLVANA SIMONS NOG VERGOEDING BETALEN
PLEIDOOI VOOR REGIONALE CAMPUSSEN VOOR DE NIEUWE ECONOMIE
KONING VERLEENT EERVOL ONTSLAG AAN BURGEMEESTER VAN LOSSER
HOOGLERAREN WILLEN GOEDE OPLOSSING VOOR AARDBEVINGSSCHADE IN GRONINGEN
Vandaag is tanken het goedkoopst in Twente:
EURO 95
€1,46
Amigo Losser
DIESEL
€1,14
Roeleveld Rolink Denekamp
Weet u een goedkoper adres? Klik hier

Er moet een avondklok voor asielzoekers worden ingesteld

  Ja, dit voorkomt verkrachtingen van vrouwen
  Nee, zo criminaliseer je asielzoekers
  Ja, voorkomen is beter dan genezen
  Nee, in Nederland sluiten we liever onze ogen voor de werkelijkheid


Politie en Justitie moeten gemaakte fouten bij inval in home 'Vak P' toegeven
De Tegel

Wat is het toch  moeilijk voor politie en Justitie om ruiterlijk te erkennen dat er ...


AMBER ALERT HELPT BIJ OPSPORING KINDEREN WORDEN VERMIST OF ZIJN ONTVOERD
KERSTGEDICHT VAN DORPSDICHTER BENNE SOLINGER VOOR DE LEZERS VAN TWENTE@CTUEEL
Ziggo wil interactieve televisie in Twente aanbieden
Twentse Ilse de Lange promoot 'groenste' mobieltje van ons land
Het Twente@ctueel Nieuwjaars-dobbelspel
Televise kijken op je mobiel in Twente
TV kijken op je Nokia 96 is een sensatie
Foto personalisering

colofon - contact
iX Studios BWEB